Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej min pappa åkte in akut för att han trode att han fått inflammation i blindtarmen, det visade sig vara cancer och dom har hittat i tarmen (tjocktarmen) men även på levern i samband med att dom skulle göra en undersökning med kamera genom ändtarmen så gick det inte iom att dom bara kom in ca 10 cm för att det var tumörer i vägen dom blöder. Dom gjorde istället en röntgen där dom tittade tarmarna samt lungorna. Min pappa har i flera år haft problem med sin mage men gått i tron om att det har rört sig om hemorrojder samt gluten/laktos ibs. Mina funderingar är hur lång tid tar det innan man får svar på alla prover ? Finns det någon chans eller är det som jag tror så pass långt gånget att det är kört med tanke på alla symtom han redan har

Svar

Hej!

Det tar någon till några veckor att få svar på de prover och undersökningar man gör i samband med utredning av tarmcancer. Det är viktigt att vänta in alla svar för att kunna fatta ett bra beslut om fortsatt behandling.

Det är förstås svårt att svara på hur prognosen för din pappa ser ut när man inte har alla medicinska fakta. Även spridd tarmcancer kan ibland gå att bota, det beror bland annat på hur spridningen ser ut. Om sjukdomen inte går att bota kan man ofta sätta in bromsande behandling för att minska symptomen från sjukdomen och förlänga överlevnaden. Ibland är den sjuka personen så medtagen av cancern att hen inte tål någon bromsande behandling, man bedömer då att sådan behandling skulle göra mer skada än nytta. I sådana fall kan man fortfarande göra mycket för att lindra symptom från sjukdomen och förbättra livskvaliteten.

Här kan du läsa mer om tarmcancer

Sköt om dig!

Vänliga hälsningar

Nära Cancer