Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej! Nu måste jag få veta! Min mammas bästa kompis fick bröstcancer när hon var 42 år och hon har nu dött i det. Min mamma är så himla ledsen för hon känner att det är hennes fel. Jag försöker trösta mamma och säga att det inte är hennes fel men jag vet inte vad jag ska säga... Jag orkar inte mer! Min mamma berättade att när hon och hennes bästa kompisar var små (9 år) så puttade mamma sin kompis så hon slog i bröstet. Det är samma bröst som hon fick cancer i. Kan det vara så att cellerna i det bröstet har blivit skadade och utvecklat cancer? Jag kommer såklart inte säga det till mamma om det är så. Men om det inte är så då kan jag ju berätta det för henne! Kan det hända och hur stor sannorlikhet är det att det händer? /P

Svar

Hej!

Att din mammas vän fick bröstcancer har inget samband med det som hände när de var 9 år. Att ramla eller skada sig fysiskt bidrar inte till att cancer bildas. Cancer orsakas av ett fel i cellens DNA. Läs mer om hur cancer uppstår här.

Det låter som att din mamma kan behöva stöd av en kurator eller liknande i sin sorg. Det framgår inte hur gammal du är, men det är viktigt att du inte känner att det är ditt ansvar att ensam hjälpa din mamma. Ta hjälp av andra vuxna.

Vänliga hälsningar

Nära Cancer