Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej! Har en nära anhörig som drabbats av cancer hon är nu opererad & läkarna är väldigt nöjda. Hon känns dock deprimerad & vill inte prata med oss anhöriga, stöter bort oss och tycker ibland att allt är vårt fel. Har pratat med psykiatrin när hon låg inne för op & dom skulle kontakta henne men hon vägrar att svara i telefon. Vet inte vad vi ska ta oss till, hela familjen är helt nedbrutna! Är så orolig att hon inte ska orka komma till nästa läkarbesök då det ska bestämmas fortsatt behandling. Vad kan vi göra? Mvh/Linda

Svar

Hej Linda!

Vi förstår att det är en jobbig situation! Dock är det inte ovanligt att det blir så när någon har fått cancer. Har din anhöriga varit deprimerad innan hon fick cancerbesked? Om inte, så låter det mer som att hon drabbats av kris/sorg. Sorg betyder förlust av något slag. För den som blivit sjuk är det vanligt att man känner förlust av tilltro till sin kropp, tro på en framtid mm. Kris kan förklaras med att ens tidigare kunskaper och erfarenheter inte räcker till för att hantera och förstå den situation man hamnat i. Det är fullt naturligt att hamna både i kris och sorg när man själv eller någon nära har drabbats av cancer. Hur man regarerar är olika. En del söker exempelvis närhet medan andra drar sig undan. Det låter som att din anhöriga tillhör de senare och att hon har behov av att få vara för sig själv, för att få möjlighet att ta in situationen och för att få sörja den. Krisen och sorgen måste få ta sin tid trots att läkarna gett ett positivt besked. Du kan läsa mer om kris och sorg här.

Du skriver att du är orolig för att din anhöriga inte kommer gå på läkarbesöket där hon kommer få svar på om hon kommer behöva vidare behandling. Den tid hon just nu befinner sig i, dvs mellan provtagning och provsvar, beskriver de allra flesta drabbade, som den jobbigaste tiden. Det är då väldigt svårt att veta vad man har att förhålla sig till och kastas därför ofta mellan hopp och förtvivlan, varpå det också är vanligt med tunga tankar och tankar på döden. Något som är viktigt både för din anhöriga och för er runt omkring är att ni är ärliga mot era känslor och tillåter er att få vara ledsna, arga osv och inte stänger inne era känslor. Detta för att ni ska få chans att bearbeta det som ni är med om. 

Gällande läkarbesöket så rekommenderar vi att någon av er närstående tar med den som blivit sjuk dit. Dels för att hon inte ska känna sig ensam, men också för att säkerställa att hon kommer dit så hon kan påbörja eventuell efterbehandling. I vissa fall behövs ingen mer behandling efter operationen. I andra fall är efterbehandling nödvändig för att personen ska kunna överleva. Vi rekommenderar er att prata med er anhöriga om att det finns flera olika scenarion, både positiva och negativa. I båda fallen är det av stor vikt för henne att komma till läkarbesöket.

Vänliga hälsnginar

Nära Cancer