Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej, jag vet inte riktigt om det här är en fråga. Men jag har förlorat min farfar i cancer. Det slår mig ibland att jag liksom inte kommer se han mer. Men varför det slår mig som mest nu är för att jag glömmer hans röst. Jag kommer inte ihåg hur han lät när han pratade. Han dog 2019 tror jag och jag är livrädd att jag ska glömma mer saker. Vet verkligen inte vad jag ska göra

Svar

Hej!

Vi beklagar förlusten av din farfar!

Det är väldigt vanligt att man blir rädd för att just förlora sina minnen när man förlorat en viktig person. Ett tips är att göra en minneslåda, där du lägger ner kort och saker som påminner om din farfar. En hjälp kan t ex vara att lägga ner hans parfym eller annat som luktar honom. När man luktar på det kan det då framkalla minnesbilder och man kan känna sig lite mer nära igen. Ett annat sätt kan vara att göra en minnesburk, där man färgar salt i olika färger, där varje färg symobliserar ett visst minne. Ett tredje tips för att känna att du kan behålla minnena är att fylla i boken "Jag minns dig".Här kan du hitta beskrivning till hur du gör en minnesburk samt länk till var du kan beställa boken.

Du skriver att du glömmer din farfars röst. Finns det någon liten filminspelning som du skulle kunna få del av där han pratar? Om du själv inte har filmat kanske någon annan i din närhet har gjort det. Även om du själv inte var med vid tillfället då filmen spelades in, kan det vara bra att du får en liten snutt där din farfar pratar, som du kan lyssna på för att hjälpa ditt minne att minnas hans röst. Då kanske du kan få fatt i minnen där han sagt saker till dig och att du då bättre kan minnas hur han lät. 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer