Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Min morfar fick bukspottkörtelcancer för 3 månader sedan, han tog för 4 veckor sedan. Morfars mamma fick även de, finns det risk att min mamma också får de när hon blir äldre? Känner mig så tom utan morfar, vi gjorde allt tillsammans

Svar

Hej!

Cancer i bukspottkörteln är vanligtvis inte ärftligt (när det gäller denna typ av tumör har endast 5% av alla diagnostiserade fall en ärftlig orsak). För att ta reda på hur det är i just din familj kan din mamma göra en ärftlighetsutredning på en onkogenetisk mottagning. Det enklaste är om hon vänder sig till sin Vårdcentral och därifrån blir hon remitterad till rätt instans.

Generellt sett är det endast 10% av alla cancerdiagnoser som har en ärftlig orsak. Du kan läsa mer om ärftlighet och cancer under rubriken Livet nära cancer.

Det låter som att du och din morfar hade en fin relation och vi förstår att du hamnat i sorg. Sorg betyder förlust av något slag. Du har ju nu förlorat möjligheten att vara nära din morfar och göra saker med honom, så vi förstår att det blir ett stort tomrum. Var ärlig mot dina känslor och tillåt dig att sörja honom. Läs om sorg på Livet nära cancer. Där kan du också läsa andras berättelser om deras sorg och lyssna på Radio Pysknappen där skådespelaren Olof Wretling berättar om sin sorg efter sin pappa.

Med vänlig hälsning

Nära Cancer

2020-12-01