Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej jag har en fråga gällande cancer. Min farmor hade cancer, min faster hade cancer o även min pappa har fått cancer på senare tid. Främsta orsaken till att min faster o pappa fått cancer är pga dåliga levnadsvanor tyvärr. Finns det hög risk att jag också kommer att insjukna i cancer framöver? Lever hälsosamt o är aktiv o motionerar regelbundet. Är 28 år. Ska genomgå gentester

Svar

Hej!

 

Tack för din fråga. Du behöver absolut inte drabbas av cancersjukdom, bara för att du har anhöriga som drabbats av detta.

 

När en nära anhörig eller i detta fall flera nära anhöriga drabbas av en cancersjukdom, så är det naturligt att tänka precis som du tänker. För det mesta är cancer inte ärftligt. Man brukar säga att ungefär en tiondel av alla som har insjuknat i cancer beror på en ärftlig komponent - genförändring. Vill du läsa mer om cancer och ärftlighet.

 

Det är också viktigt att poängtera att många blir botade från sin cancersjukdom och att det finns bra behandlingar samt stöd att få.

 

Som du även nämner i ditt meddelande, har dina nära anhöriga varit äldre när de olyckligtvis drabbats av sin cancersjukdom, vilket då är mer vanligt förekommande.

 

Du är ung och verkar leva ett väldigt aktivt och hälsosamt liv, vilket naturligtvis minskar risken för att drabbas. Försök att fortsätt med den livstil som du lever och försök följa de "screeningar" och råd som erbjuds av sjukvården, såsom cellprov, vissa vaccin och framtida mammografiundersökningar. Undvik tobak och var även försiktig med solen.

 

Mycket mer kan du som individ inte göra!

 

Ta hand om dig!

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer