Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej! Min mamma har bröstcancer som spridit sig till bland annat levern och hjärnan. Hon har kämpat i 11 år men nu går inget mer att göra och vi har varit hos henne sista 2 veckorna då hon varit väldigt förvirrad pga levern och haft dålig koordination och funktion höger sida pga hjärnan. Hon blir sämre och sämre och idag kommer hon inte ur sängen, innan igår var hon uppe och gick, vingligt och med stöd men från igår har det gått utför helt. Hon vaknar till då och då men vi upplever inte att man får någon kontakt. När hon satt sig upp i sängen och Vill ta sig upp växlar det mellan sömn och "medvetenhet" ungefär var 5e sekund. Hennes andetag är få per minut, det tar lång tid innan nästa inandning. Så har det varit i flera dagar. Hon har dock fått mer smärtlindring och lugnande sista 2 dagarna då smärtan blev värre. Vad ska vi uppmärksamma härnäst? Vi förstår att det är nära tills hon lämnar oss men vilka tecken kommer nu? Hur lång tid kan vi förvänta oss?

Svar

Hej

Vi förstår att din mamma haft många tuffa år, vilket också kan gälla er anhöriga.

Många tankar dyker säkert upp och det är svårt att veta hur man ska göra. Det verkar som din mamma har hjälp från vården, så fråga gärna dem om råd.

Du kan läsa mer under rubriken Om cancer om "När döden närmar sig".

Som anhörig kan man känna sig trött och det är bra om det finns möjlighet att turas om att vara hos din mamma. Hur slutet blir är svårt att säga, hon kanske somnar in utan att något märks.

Om möjligheter ges kan ni tala och röra vid din mamma, då man brukar säga att det når fram även om hon inte kan visa det.

 

Med vänliga hälsningar

Nära cancer

2016-07-15