Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej. Min pappa har lungcancer, stadium 2 satt läkaren. Undrar om det finns enågon möjlighet för honom att leva? Han har ont, han fick inte operation för att han har gott ner i vikt och är för small alltid sett min pappas så . Sen sagt läkaren med att han har ingen chans att leva. Fattar inte riktigt kan inte förstå att min pappa har cancer. Undrar vad finns för chanser att fåka bort eller leva med cancer. Tack

Svar

Hej!

 

Överlevnaden vid obotlig lungcancer varierar, här förklarar vi vilka faktorer som inverkar.

 

Lungcancer kan vara obotlig av flera skäl. Det första är att cancern spridit sig på ett sådant sätt att den inte kan opereras bort. Det andra skälet är att personen som drabbats är för sjuk eller för gammal för att orka med operation och/eller  omfattande behandling. Det har betydelse, för en av de viktigaste faktorerna när man ser på överlevnaden vid lungcancer är just allmäntillståndet. Den som mår relativt bra trots sin cancersjukdom har bättre chans att leva länge än de som är sjukare.

 

Det finns olika sorters lungcancer, de delas in två stora grupper: småcellig lungcancer och icke-småcellig lungcancer. Den småcelliga lungcancern har sämre prognos.

 

Om man räknar med dem som har lungcancer som spridit sig på flera ställen i lungorna eller lymfkörtlarna runt om, är det ungefär hälften som är vid liv efter 10 månader. Har cancern spridit sig utanför lungorna så är det ungefär hälften som är vid liv efter 6 månader. För att komma närmare sanningen för varje enskild person får man då väga in faktorer som allmäntillståndet, typ av cancer och om det är en kvinna eller man som drabbats (kvinnor har ofta bättre prognos än män).

 

Du kan läsa mer om lungcancer under rubriken Om cancer.

 

När man har cancer så kan man leva som vanligt och åka bort på resor och liknande Men allt måste såklart anpassas till den som är sjuk och vad han/hon orkar och klarar av. Vissa kanske bara klarar att vara borta över dagen medan visa kan åka på längre resor. Tala med sjukhuset där din pappa har kontakt. Dom kan hjälpa er med eventuella praktiska saker, tex om din pappa skulle behöva hjälp med något under resan så ni vet var ni kan vända er. Om ni vill åka på någon längre resa till utlandet så är det bra om ni talar med din pappas läkare. Ibland behövs intyg för att få resa och ibland behövs intyg för att få ha med sig mediciner i handbagaget. Du kan läsa mer under rubriken att leva nära cancer.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära Cancer


2016-11-16