Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Sjukdomsbilden i min familj, på min mammas sida så har min mamma bröstcancer, min syster sköldkörtelcancer, min morbror cancer i mjälten & min kusin cancer i huvudet. På min pappas sida hade min kusin skelettcancer men de upptäcktes för sent så de hade spridit sig nästan överallt och han gick bort bara två månader efter beskedet. Finns de nån risk att någon annan i min familj får cancer pga detta? Allt detta har hänt inom loppet av 4 år. Den yngsta va då 22 år och den äldsta 56. Min morfar hade även lungcancer men gick bort när min mor va liten. Kan man testa sig på något vis? Detta äter upp min inifrån och jag är ständigt orolig.

Svar

Hej!

 

Cancer är för det mesta inte ärftligt och det är så pass vanligt att det kan drabba många personer i en familj utan att det behöver ha något samband.  

 

Det är vanligt att man börjar fundera på om cancer är ärftligt när en anhörig drabbas av cancer och kanske framförallt om det är fler anhöriga som drabbas i en familj. Men kom ihåg att det är endast en liten del (ca 10%) av alla cancersjukdomar är ärftliga.

 

Vid en onkogenetisk mottagning kan man undersöka om en cancer är ärftlig. Kontakta din vårdcentral så kan dom bedöma om det är nödvändigt för dig att utredas. Under rubriken Om cancer kan du läsa mer om ärftlighet.

 

Hälsningar

Nära Cancer

2018-02-13