Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Min släkt (faster och moster) både från mama och papa hade bröstcancer. Jag tror jag kanske har det. Min mamma själv inte har bröstcancer men vissa faster och moster och även kusiner hade fått cancer. Hur ska jag göra? Jag fick panik när jag känner att ibland min vänster bröst känns lite öm.

Svar

Hej!

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor. Därför händer det att flera personer i samma familj får bröstcancer utan att det behöver ha något samband.

En riskfaktor som gör att läkarna ibland kan fundera på om det finns en ärftlig risk för cancer är om någon får bröstcancer före de fyllt 35 år, så har din faster och moster fått det när de var äldre så behöver det inte finnas en risk att det rör sig om en ärftlig cancer. Endast 10 % av all cancer är ärftlig så det är alltså ganska ovanligt. Läs gärna mer om ärftligcancer på vår sida.

Brösten kan ibland vara ömma utan att det är någon fara. Ibland kan brösten även vara knöliga utan att det beöver vara någon fara. Genom att regelbundet undersöka dina bröst lär du dig hur de brukar kännas. Hittar du en knöl eller annan förändring kan den vara helt ofarlig men det kan man inte avgöra själv. Då kan det vara bra att söka läkare för bedömning.

Hälsningar

Nära Cancer

2020-03-11