Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Min mamma har flertal hjärnmetastaser efter cancer i livmodern. Läkarna säger att man inte kan göra något. Finns det någon man kan prata med? Stödgrupp? Hur ska man behandla en anhörig som ibland inte är sig själv och som man vet snart kommer att gå bort. Hur ska man tänka?

Svar

Hej!

Vi förstår att det är jobbigt att din mamma har blivit så sjuk. Du undrar om det finns någon man kan vända sig till för att få prata med. Om du vill prata med någon som är i liknande situation som du, kan du anmäla dig på vår vänförmedling Snacka . Ofta kan man få prata med ex en kurator på den klinik som den som blivit sjuk tillhör. Om du vill kan du kolla själv med din mammas klinik om den möjligheten finns eller så kan du kolla om vi har någon kontaktperson i ditt län som kan hjälpa dig att undersöka möjligheten. De kan också tala om för dig om det finns någon stödgrupp som du skulle kunna vara med i. Du kan också kolla om kommunens Anhörigcentrum har någon grupp som du kan vara med i. 

Du berättar att din mamma inte alltid är som hon brukar längre och att det är svårt att veta hur du ska bemöta henne. Det är svårt att veta att en älskad person inte kommer finnas kvar så länge till. Om personen dessutom inte är som hen brukar, blir det ofta mycket svårt. Ett råd är att  försöka prata med din mamma om allt du vill hinna prata med henne om, de dagar din mamma är klar och är sig själv. Vänta inte med att fråga saker du vill få reda på och vänta inte med att tala om för henne vad hon betyder för dig. Även om ni har fått reda på att din mamma inte kommer överleva sin sjukdom är det svårt att veta hur lång tid hon kommer finnas kvar hos er. Ett annat råd är därför att du även tänker på att också ta hand om dig själv. Här kan du läsa vad du har för möjlighet till ersättning om du behöver vara hos din mamma när du egentligen skulle ha jobbat/varit i skolan. 

 

Sköt om dig!

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-04-12.