Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Jag mår inte bra efter att en nära anhörig har cancer igen. haft 2 stycken på kort tid. massor av ångest och katastrof tanker. Min doktor säger att jag skulle behöva ssri ( antidepressiva ) ett halv kanske. Men jag har läst att man kan få cancer av dom ? vad ska man göra ?

Svar

Hej!

 

Det är inte konstigt att du mår dåligt efter att din närstående haft cancer igen. Bra att du gick till doktorn och fick antidepressiv medicin (SSRI) utskriven, för att må bättre och minska ångest och katastroftankar. SSRI har, som alla läkemedel vissa biverkningar, exempelvis muntorrhet och trötthet. Enligt FASS, där alla egenskaper hos olika mediciner redovisas, medför användande av SSRI ingen ökad cancerrisk. Du kan lugnt följa din doktors råd och ta medicinen som doktorn säger.

 

Det finns undersökningar som visar, att tillägg av motion också kan hjälpa till att minska ångest och katastroftankar. Att börja med en halvtimmes promenad, tre dagar i veckan, kan öka välbefinnandet. Kanske du redan motionerar, då kan du försöka att öka din ansträngning.

 

Vänliga hälsningar

Nära cancer

2019-01-24