Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej. Min pappa fick cancer, han dog för två år sen.Det känns fortfarande både ensamt och tomt..Men jag vet att han inte lider längre så som han gjorde. Men varför är de så svårt o gå vidare va ska man göra... Är samtidigt rädd för att gå vidare.

Svar

Hej!

 

När man förlorar någon som stått en nära hamnar man i sorg. Sorg betyder "förlust av något slag" och den förlusten kan kännas starkt under en lång tid. Så småningom lär man sig att leva med förlusten, men saknaden kommer alltid finnas kvar. Den kommer dock kunna kännas olika under olika perioder i livet. Ibland pratar man om att sorg kan vara svart- och vit randig. Tänk dig en streckkod som får symbolisera sorgen. När din pappa dog kom ett svart tjockt streck in i ditt liv och det kändes antagligen väldigt tungt under en period. Sen händer något som ljusar upp, då kommer det ett smalt vitt streck. Därpå kommer tjocka svarta och vita streck om varandra. Men om man ser på streckkoden (sorgen) i ett livsperspektiv kan man se att det var mest tjocka svarta streck i början. I slutet av koden är det mest tjocka vita och några tunna svarta streck. Sorgen och saknaden finns kvar men är lättare att leva med. När du skriver att du är rädd för att gå vidare tänker vi att du är rädd för att glömma din pappa. Men sorgen och minnena är inte samma sak. Minnena av din pappa kommer du alltid ha kvar trots att du tillåter dig att fortsätta leva och gå vidare med ditt liv.

 

Du kanske kan känna igen dig och lära dig mer genom att läsa om att sörja. Känner du att det är svårt att komma vidare i livet kan det vara bra att få professionell hjälp. Det kan också vara skönt att prata med någon som också har förlorat en förälder. Genom att anmäla dig till Snacka kan vi förmedla en sådan kontakt.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer