Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej. Min mamma fick cancer i livmodern som spred sig i början på året. Dom opererade bort allt och hon gick på cellgifter tills augusti då hon ansågs som frisk. Nu har hon fått ett återfall. Doktorn säger att det inte ser bra ut eftersom hon fick återfall så tätt på. Cancervärdet låg på 3000 och doktorn säger att hon har kronisk cancer och att den är ondartad. Finns det chans att hon överlever? Kan man leva med kronisk cancer? Mvh

Svar

Hej!

 

De flesta som får cancer blir friska igen, men ibland går cancer inte att bota och man brukar då tala om kronisk cancer.

 

Nuförtiden kan många som har cancer leva länge med cancer som en kronisk sjukdom och man brukar då få någon form av behandling som bromsar sjukdomsförloppet.

Så länge behandlingen fungerar och kan bromsa sjukdomen och man inte får för mycket biverkningar kan man förhoppningsvis ha ett bra liv. Hur länge man kan leva med kronisk cancer går inte att säga då det är mycket individuellt och det är många faktorer som påverkar bl.a vilken typ av cancer det är, om cancersjukdomen är spridd till andra organ (metastaser) m.m.

 

  .

Vilken behandlingen som kan vara aktuell beror på vilken typ av cancer det är.Ofta hålls sjukdomen under kontroll med hjälp av cytostatika, hormonbehandling eller någon av de nya, målriktade läkemedlen.

Om patienten har en cancersjukdom som har spridit sig till andra organ i kroppen kan även strålbehandling behövas.

 

Du kan läsa mer om när cancer inte går att bota under rubriken Leva nära cancer.

Vi hoppas på det bästa för dig och din mamma

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

2017-12-27