Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej! Vi fick i julas besked om att min pappa har spridd malignt melanom som har satt sig i ena lungan, ryggraden och magen. Han genomgår behandling som just nu har pausats på grund av för dåliga levervärden. Han har precis opererats för tredje gången i lungan då tumören inte slutar växa. Jag tycker det är jättejobbigt att prata om detta och det är även jättejobbigt att träffa min pappa som har gått ner så himla mycket i vikt och ser riktigt sliten ut, frågar man honom hur han mår får man aldrig ett ärligt svar då han förmodligen inte vill att vi ska oroa oss. På grund av denna situationen och att jag har svårt att prata om det har jag börjat få panikattacker, oftast på nätterna. Jag blir otröstlig och senast grät jag så mycket att jag fick näsblod. Har jag som anhörig och dotter rätt till någon form av samtalskontakt? Kan jag ringa min pappas läkare för att få mer information? Jag känner mig lite vilse i vad som faktiskt händer då min pappa har lite svårt att återberätta information från läkarna. Jag tror jag behöver hjälp med att få ut mina känslor angående detta men jag vet inte vart jag ska vända mig. Jag finns i nordvästra Skåne. Tack!

Svar

Hej

Att vara anhörig och stå bredvid någon som är allvarligt sjuk kan vara mycket påfrestande och stressande.Det är inte ovanligt att kroppen då reagerar med panikångestattacker så som du beskriver.

 

Att man dessutom känner att man inte har kontroll på vad som händer runt omkring den som är sjuk kan förstås göra att man upplever situationen  ännu värre.

 

Kan du be din pappa att du får följa med på nästa läkarbesök så att du får reda på mer om hur hans situation är? Man kan självklart också be att få enskilt samtal med en läkare men då måste man alltid tillfråga den som är sjuk att det är ok.

 

På sjukhuset där din pappa vårdats finns säkert kuratorer som stöttar patienter och anhöriga. Hör efter på sjukhuset om de har möjlighet att ta emot dig för samtal

(Om inte den möjligheten finns kan man vända sig till vårdcentralen där du bor och be om kuratorskontakt)

 

Eftersom du skriver att du finns i nordvästra Skåne kan vi dessutom länka till:

https://vard.skane.se/helsingborgs-lasarett/mottagningar-och-avdelningar/cancerrehabiliteringsmottagning/

På Nära Cancers sida finns mer att läsa om ångest

 

Vi hoppas att du fått svar på dina frågor och att du kommer att få den hjälp och stöd du behöver.

Hör gärna av dig igen om vi kan vara ett stöd för dig

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-05-29

 

 

 

 

 

 

 

 

______________________