Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej! Min pappa har haft cancer och blev opererad för detta. Han började må bättre och bättre även om det var en lång process. Ungefär när han hade börjat jobba 75% upptäckte man en ny tumör(denna gång godartad) i hjärnan när han var med om en cykelolycka. Operationen för den nya tumören tog hårt på han men han har börjat trappa upp igen. Detta är något som jag tycker är väldigt jobbigt. Jag tycker inte bara det är jobbigt eftersom han mår dåligt utan även för att det har inträffat en tumör mer än en gång. När han hade cancer sa många att det kommer att gå bra och att det kommer att lösa sig, jag hade lite svårt att tro på det men det gick ju bra tills nästa tumör kom. Detta gör nu att jag inte klarar lyssna på folk som säger att det kommer gå bra, jag tycker även att det är jobbigt att vara någon annan stans än där min pappa är eftersom jag är rädd att det ska hända något medans jag inte är med honom. Konsekvensen av detta har blivit att jag har svårt att sova och sover inte så bra när jag väl sover, att jag tycker det är jobbigt att sova borta/sova över hos någon, mina resultat i skolan har blivit sämre, jag känner mig hela tiden stressad m.m. Finns det något tips för att jag ska få ett mindre kontrollbehov än vad jag har över vad som ska hända med pappa?

Svar

Hej!

 

Det låter som att du har det jobbigt och då är det bra att skriva till oss som du gjort.

Trösten med att två tumörer upptäcktes fast vid olika tidpunkter är kanske att man nu ändå vet att de finns.

 

Bra att din pappa nu ändå tänker framåt. Efter en operation behövs oftast mycket återhämtning givetvis beroende på vad som opereras.

 

Enligt vad du uppfattar verkar din pappa vara lite bättre nu och ni kanske orkar göra något tillsammans men även var för sig.

Försök göra sådant som du tycker om och tillåt dig att vara arg men även glad.

 

Här på vår sida kan du hitta råd om hur du kan ta hand om dig.

 

Eftersom du går i skolan finns det kanske skolsjuksköterska och/eller kurator du kan prata med. De kan hjälpa dig hitta olika sätt för dig att hantera din situation. Lämnar också några förslag på andra kontakter som förhoppningsvis finns där du bor.

 

Vänliga hälsningar

Nära cancer

2019-05-10