Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej! Min mamma fick just veta att hon har hjärncancer typ 4. Hon hade en stor tumör som just opererades bort och nu ska hon få cellgift och strålning för att det inte ska växa upp igen. Tydligen kommer det växa upp igen men man kan inte säga hur fort. Läkaren sa att man aldrig kan bli frisk från det här men att den här typen cancer inte sprider sig till resten av kroppen.Hur vet man det? Och finns det några utsiker på hur länge man kan överleva med sån här cancer? Kan man leva länge med den lr brukar det gå illa snabbt? Svårt att svara på kanske men det kanske finns nån statestik? Finns det folk som lever med det här i många år?

Svar

Hej!

Det finns flera olika typer av hjärntumörer, men av det du berättar om din mamma låter det som att hon har ett glioblastom. Oavsett vilken typ av hjärntumör man har brukar de aldrig sprida sig utanför hjärnan. Man vet det på grund av lång erfarenhet av patienter med hjärntumörer, inte bara hos den enskilda doktorn som behandlar din mamma, utan genom många studier där man studerar bland annat spridningsmönster. Av samma anledning vet man att man inte kan bota sjukdomen.

Det finns statistik för hur länge man kan överleva i sjukdomen. Eftersom vi inte känner till din mammas sjukdom, mer än det du skrivit, kan vi inte uttala oss om hennes prognos.

Däremot kan du ta kontakt med din mammas läkare för att kunna få bättre svar på dina frågor.

Med vänliga hälsningar

Nära Cancer