Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej! Jag tänkte höra lite om risken att en 18 åring drabbas utav tarmcancer, har varierande avföring, slem i avföringen, olika konsistens på avföringen, mycket buller i magen och mycket gaser bland annat. Inget blod och har tagit f-hb prov en gång, vilket var negativt. Alla basala blodprover ser bra ut, men just tarmcancer skrämmer livet ur mig, har ingen i släkten som haft tarmcancer så har ingen ärftlighet heller. Skulle gärna vilja ha ett sånt detaljerat svar som möjligt så jag kanske kan lugna ner mig lite.Mvh

Svar

Hej!

Risken att drabbas av tarmcancer vid 18 års ålder är mycket låg. Om man har ärftliga faktorer, som till exempel familjär polypos, där man har onormalt många polyper i tarmen brukar man få gå på regelbundna kontroller av tarmen, efteresom risken att drabbas av cancer då är större. Det gäller ju inte dig, då du säger att du inte har någon ärftlighet.
De symptom du beskriver kan ha många andra orsaker än cancer. Om du inte sökt vårdcentralen skulle vi rekommendera dig att göra det, så kanske du kan får hjälp för dina besvär. Risken att du skulle drabbats av cancer i tarmen är dock ytterst liten.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer