Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej! Jag är en kvinna på 27 år. Min pappa är 52 år och för en månad sen fick han åka akut till sjukhus på grund av en pågående hjärnblödning. Efter två veckor när allt lagt sig och läkarna gjorde en röntgen av huvudet så hittade läkarna en stor hjärntumör. Dom sa att den inte går att operera och enda hoppet är att minska tumören med hjälp av cellgifter och strålning. Detta är ett jätte tufft besked för hela familjen. Jag står min pappa väldigt nära, jag bodde länge hos honom, fram tills jag var 26 år och jag träffar honom flera dagar i veckan. Jag ser min mamma må jätte dåligt över detta samtidigt som jag ska hantera min egna oro och hjälpa min pappa. Hur ska jag hantera den här nya situationen på bästa sätt?

Svar

Hej!

 

Vi förstår att det här är en jättejobbig sitatuation för er alla i familjen! Din pappa bär på sjukdomen, men hela familjen bär på den psykiska belastning som sjukdomen medför. När en person har fått en cancersjukdom drabbas oftast både den personen och de som står hen nära av en kris. Du kan läsa om kris här. Du säger att ni står varandra nära. Fortsätt att prata med varandra,både  om det som gör ont och om det som gör er glada. En öppen kommunikation i familjem minskar risken för ångest och depressionsproblematik.

 

Det är lätt hänt att lägga allt fokus på den som är sjuk och glömma bort sig själv. Men det är viktigt att du får hitta ditt sätt attt pysa och få vila från det jobbiga. Att hålla allt det jobbiga inom sig kan bli som att man fyller en ballong med luft och aldrig slutar. Till slut känns det som om man ska spricka.Att då få pysa ut det jobbiga hjälper dig att må bättre. Vare sig det är att skriva, sjunga eller ta en löptur behöver du hitta din egen ventil. Här kan du läsa mer om hur du kan ta hand om dig själv. 

 

En del känner sig hjälpta av att ha kontakt med någon annan i liknande situation. I vår vänförmedling Snacka kan man få kontakt med andra som också har sjuka föräldrar.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-06-05