Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej! Jag är 20 år gammal och har historik av cancer i släkten. Min mamma insjuknade i bröstcancer när hon var 45 år gammal, vilket hon friskförklarades från 10 år senare. Dock fick hon strax efter det metastaser i ryggen som var under kontroll men några år senare spred sig till huvudet. Hon dog i år 59 år gammal. Jag har nyligen fått reda på att min mormor även avled i cancer år 1994 innan jag föddes, vet inte mer än att den var spridd. Jag var hos min husläkare och berättade detta samt så har läkare på umo tidigare avrått från hormonella preventivmedel. Jag undrade om man kunde få kallelse för att reda ut om man har en ärftlig gen men fick inget riktigt svar. Nu läste jag om att det endast går om föräldern/släkting är i livet? Jag är den enda kvinnan i min mammas sida av släkten. Hur som ska jag ta mitt första cellprov nu i veckan men oron finns såklart där och jag skulle även vilja bli kallad på mammografi. Men hur går jag tillväga?

Svar

Hej!

Även om flera personer i samma släkt haft cancer så behöver det inte betyda att det beror på ärftliga faktorer. Ärftlig cancer misstänks i första hand när många familjemedlemmar får samma slags cancer. Om din mamma och mormor hade olika typer av cancer, tex om din mamma hade bröstcancer och din mormor hade tjocktarmscancer med spridning, så är cancern troligtvis inte ärftlig då dessa sjukdomar inte hör ihop. Det är bara 10% av all cancer som är ärftlig. Läs gärna vår sida om ärftlighet.

Vi råder dig att prata med släktingar och se om din mormor också hade bröstcancer eller om hon hade någon annan cancerform. Om hon hade bröstcancer (eller äggstockscancer) råder vi dig att återigen kontakta din vårdcentralläkare angående din oro och se om det finns möjlighet att få en remiss till en onkogenetisk mottagning, där man kan utreda om du bär på en ärftlig gen eller inte. De som varit sjuka behöver inte vara i livet när en utredning görs. Viktigt att komma ihåg är att även om din mormor och mamma hade en ärftlig gen behöver det inte innebära att du också bär på den. Du har ju även anlag från din pappas sida.

Vänliga hälsningar

Nära Cancer