Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej!Läkarna misstänker att min Pappa har en tumör på prostatan som har vandrat in i ryggraden på honom och dom misstänker att den är elakartad. Hur ser prognosen ut för den typ av tumör? Finns det män som har överlevt och vunnit över cancern? Räknar man med operation och cellgifter då? Ann - 26 år.

Svar

Hej Ann!

 

Prostatacancer är den allra vanligaste cancerdiagnosen hos män.

I de fall då tumören är lokaliserad till endast prostatakörteln är chansen till bot väldigt stor och prognosen är därmed god.

 

Om det är så i din pappas fall, att tumören spridit sig till skelettet, är en botande behandling inte längre möjlig. Däremot finns ett flertal behandlingsmetoder att ta till och överlevnaden kan vara långvarig, trots att man inte kan bli helt frisk.

 

Prostatacancer som spridit sig i kroppen (vanligtvis till skelettet) behandlas i de flesta fall med hormoner till att börja med. Detta gör man för att minska mängden testosteron i kroppen. Det manliga könshormonet testosteron är ett hormon som de flesta prostatatumörer behöver för att kunna växa.

Om behandling med hormoner inte är tillräckligt är cytostatikabehandling ett annat alternativ. Vid smärtsamma skelettmetastaser kan lokal strålbehandling ge god lindring. Operation brukar inte vara aktuellt i de fall då cancern spridit sig.

 

Under rubriken Om cancer har vi skrivit lite mer om prostatacancer och behandling, läs gärna mer där.

 

2018-11-09

 

Vänliga hälsningar Nära Cancer