Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej,Jag inte riktigt vad jag ska skriva då jag ännu inte vet hur allvarlig situationen är. Vad jag vet är att min bästa vän fått diagnosen förstadie till cancer i olika organ i buken som upptäcktes i samband med cellförändringar i livmodern.Det har varit turer fram och tillbaka om hon ska operera levern eller inte, ta bort en njure eller inte samt om hon behöver ta bort livmodern eller ej. Hon har gjort en blodtransfusion då hennes blodvärden var otroligt dåliga, hon har gått på dialys och kan behöva operera njuren (det senaste jag hört).Jag vet inte om läkaren inte vet riktigt än eller om hon inte säger allt till mig. Hon är mig allra närmast och hennes familjesituation är komplicerad vilket gör att hon alltid valt att berätta för mig innan någon annan, jag är hennes familj. Men nu känns det som hon inte berättar allt. Jag får en version och sen springer jag in i våra gemensamma vänner och bekanta som säger ngn annan. Till dem säger hon att det är levern hon opererat, till mig och några andra är det livmodern. Sprang in i en vän idag som sa att hon ska strålas, något hon inte alls nämnt för mig.Till mig sa hon att hon skulle få en starkare dos cellgifter. Då jag själv inte vet hur en behandling går till så känns det som jag famlar i mörket när hon säger saker. Jag googlar och försöker förstå men blir inte klokare.Det känns som hon undanhåller något men jag vågar heller inte pressa henne för hårt. Jag vet också att hon kanske blir så rädd och desorienterad att det kan vara svårt att få ihop alla besked och diagnoser i huvudet själv som hon sedan ska berätta för alla som frågar.Hur får jag henne att prata om det? Hur ska jag fråga? VAD ska jag fråga..? Jag vill bara vara bästa möjliga stöd för henne. Hon är mitt allt, snälla hjälp mig att hjälpa.

Svar

Hej

Förstår att du känner dig förvirrad. Eftersom du har en så bra relation med din vän så tror vi det bästa är att du är ärlig och att du pratar med henne och säger precis vad du känner.Berätta att du får höra olika saker från andra och att det gör dig förvirrad. Det är förstås viktigt att du säger att du vill veta sanningen för att du ska kunna stötta henne på bästa sätt och att du bryr dig.

Du beskriver så fint att du betyder mycket för henne och att hon betyder mycket för dig. I en sån här situation kan det vara väldigt värdefullt att säga det till varandra så att hon förstår att du finns där för henne.

 

Många som går på läkarbesök eller går på behandlingar för sin sjukdom har någon anhörig med sig för att ta del av den information som ges och för att se vad det handlar om. Om du känner att du skulle vilja göra det så kan du fråga henne om det är ok för henne att du följer med.

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-12-04