Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej! Min mamma har för lite mer än en månad sen fått diagnos rektalcancer med metastaser till varje segment till levern. Det började med en förstoppning och ett något sänkt Hb och när dem gjorde koloskopin konstaterades att hon har en tumör på 12 cm och har även tumör i tjocktarmen. Vi vet att hon har grad 4 och hon får nu palliativ behandling. Hon har nu genomgått sin första behandling som ska vara anpassad för just hennes tumörer. Det har nu gått 1 vecka sedan första behandlingen och hon känner krampliknande i tarmarna säger hon, det känns mest när hon är uppe och är aktiv sen försvinner de när hon ligger? Kan de beror på behandlingen att det he effekt på tumörerna? Om behandlingarna biter på mamma finns de möjlighet att hon kan leva ett relativt långt liv eller är de ett spann på 5 år? Känns som att jag har väldigt dumma frågor! Jag hade som dotter velat få kontakt med någon som jag kan prata med om detta då jah g tycker detta är oerhört jobbigt och vill ändå vara ett stöd för min mamma! Jag är 26 år och min mamma är 57 år. Tack snälla för svar!

Svar

Hej!

 

Vad bra att du har hittat hit till Nära Cancer. Dina frågor är inte alls dumma, här är alla frågor tillåtna.

 

Vad bra att din mamma har påbörjat sin cancerbehandling. Du beskriver att hon har krampliknande känsla i tarmarna. Det kan som du skriver vara att behandlingen har positiv effekt på tumörerna, men det kan också bero på att slemhinnan i tarmen blir retad av medicinen, alltså en biverkan av behandlingen.

 

Hur länge din mamma kan leva beror helt och hållet på vilken effekt behandlingen har. Det kan finnas flera olika palliativa behandlingar att prova om den förstvalda inte har önskad effekt. Om din mamma svarar bra på behandlingen kan hon förhoppningsvis leva några år till. Om hon däremot inte svarar bra på behandlingen är risken stor att överlevnaden är mindre än ett år.

 

På Nära Cancer finns vänförmedlingen Snacka där du kan få kontakt med andra i liknande situationer. Ofta finns det också möjlighet att få kontakt med en kurator på din mammas klinik eller på din vårdcentral.

 

Med vänliga hälsningar 

 

Nära Cancer

 

2017-06-29