Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Är det ärftligt? Min pappa. O 2 fastrar .mormor 2 morbröder 2 mostrar .harr dött av cancer o minamma har haft det förra ggr känns som att jag har liten chans klara mig o alla av de påsmmas sida som lever har dessutom. Hudcancer

Svar

Hej!

Jag tänker att du har stor chans att klara dig! Cancer är en vanlig sjukdom som vi har goda möjligheter att behandla. Det finns ärftliga former av cancer, men det är väldigt liten andel av alla personer som får cancer som har en ärftlig form av cancer. Vid exempelvis malignt melanom är det bara 5% av de som drabbas som har en ärftlig typ.

I de familjer där det finns ärftlig cancer brukar man se att någon i varje generation drabbats av cancer, t ex mormor och mamma i din släkt. Eftersom det är många som haft cancer i din släkt kan det vara aktuellt att göra en släktutredning när du blir 18 år. På så sätt kan man få reda på mer om din risk att drabbas av cancer. Då får du kontakta din vårdcentral för att få remiss till klinisk genetik på närmaste universitetssjukhus.

Här kan du läsa mer om cancer och ärftlighet.

 

Vänliga hälsnignar

Nära Cancer