Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej! Jag förlorade min mamma när jag var 15år. Sen jag bara var något åt hade hon cancer som spred hela tiden. Eftersom jag var så ung så berättade mamma inte så mycket om cancern, behandlingar osv. Ingenting jag minns iallafall men har med största sannolikhet förträngt mycket! Beställde en kopia på bouppteckningen och såg att hon gick bort 2013 men jag hade ett helt annat år i huvudet. Hon var gift men han har gått ner sig så mycket och vill inte tynga mormor och morfar, mostrar o morbröder med detta. Jag är HELT GALET nervös över ärftlighet och är nyfiken såklart! (Enormt hypokondrisk med cancer!! Minsta lilla är hemskt för mig) Vart kan jag vända mig? Vill veta ALLT i hopp om att kunna bearbeta sorgen. När jag googlar verkar de som att jag och min bror ska ha fått något arv, men varken pappa eller låtsaspappa minns

Svar

Hej!

Vi beklagar att du har förlorat din mamma. 

Cancer beror på fel i vår arvsmassa men det är endast en tiondel av alla cancerfall som beror på att man har ärvt en skadad gen. Ärftlig cancer misstänker man oftast i första hand när flera familjemdelemmar har drabbats av samma typ av cancer. Om du har flera familjemedlemmar/släktingar som har drabbats av samma cancer man man söka för utredning på en onkgenteisk mottagning. Det är dock viktigt att komma ihåg att ärftlig cancer är ovanligt. Här kan du läsa mer om ärftlighet. 

Om du vill veta mer om din mammas sjukdom och sjukdomstiden kan du vända dig till den kliniken där din mamma vådades. Du kan då som anhörig be om att begära ut hennes journal. Att läsa journalen kan ge dig pusselbitar för att förstå vad din mamma gick igenom men det kan även vara bra i sorgarbetet. Det kan även vara skönt att prata med någon för att få hjälp med bearbetning. Du kan vända dig till din vårdcentral för att få en kuratorskontakt men du kan även anmäla dig till Snacka som är Nära Cancers vänförmedling. Där kan du komma i kontakt med någon som har liknande erfarenheter som du. 

Det är bra att du har beställt kopior på bouppeckningen för att få mer information. Vi kan inte svara på hurvida du och din bror har fått något arv. Det beror på vilka tillgångar din mamma hade. Du kan försöka kontakta de som gjorde bouppteckningen för att svar på dina frågor. 

Ta hand om dig!

Med vänliga hälsningar

Nära Cancer