Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej! Vad innebär det att ha ett leiomysarkrom stadie pT1b? Tycker det finns väldigt lite att läsa om den klassifikationen.

Svar

Hej!

Leiomysarkom är en sällsynt typ av cancer som uppstår i glatt muskelatur. Oftast uppstår den i buken och livmodern men denna muskelatur finns på flera ställen i kroppen, därför kan också Leiomysarkom uppstå på flera ställen i kroppen. 

Den främsta behandlingen som förekommer vid tidig upptäckt av Leiomysarkom är operation. pT1b innebär tidig upptäckt vilket oftast innebär en förbättrad prognos. Men det är svårt att ge ett specifikt svar på din fråga eftersom vi inte vet var cancern sitter. pT1b berättar för oss att det är en liten tumör men det finns flera faktorer utifrån bedömningen av tumören i mikroskop som avgör om det behövs ytterligare behandling. 

Oftast får patienten genomgå operation och följas upp med kontoller. Men om tumören sitter på ett ställe där man inte kan operera radikalt (med marginal) så brukar patienten kunna få strålbehandling innan eller efter operation. 

 

Hälsningar

Näracancer