Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej, En närstående har drabbats av lokalt avancerad rektalcancer med följande parametrar: T4BN0M1, vi förstår att det är en mycket dålig prognos och att det inte finns mycket hopp att hon kommer klara sig mycket mer än ett par år, har vi rätt uppfattning?

Svar

Hej!

En rektalcancer som är T4 (storlek på tumör), N0 (inga lymfkörtelmetastaser utifrån röntgen) och M1 (fjärrmetastaser) kan ha väldigt olika prognos. Om personen som drabbas tål cytostatika och strålbehandling - samtidigt som spridningen är väldigt begränsad (få metastaser på få ställen) kan man till och med ha ett hopp om bot. Exempel på en sådan situation är om man har ett fåtal metastaser (dottertumörer) i lever eller lunga.

Är det istället så att det finns många metastaser på flera olika ställen, alternativt om metastaserna sitter så att de inte går att operera bort, kan man tyvärr inte bota sjukdomen. Man bukar då ge bromsande behandling via onkologiska kliniken. Vilken behandling som ges beror delvis på egenskaper hos tumören, analyser görs då på de vävnadsprov man tagit tidigare i samband med utredningen. Överlevnaden då är precis som du skriver vanligen kring ett par år. Man kan också leva längre om man har god effekt av den behandling som ges. Tyvärr är överlevnaden i vissa situationer sämre, till exempel om man drabbas av biverkningar av behandlingen eller av annat skäl inte tål denna. Det kan ockås vara så att sjukdomen är ovanligt aggressiv och att behandlingen inte hjälper. 

För att få mer detaljerad information om just din närståendes prognos råder vi dig att, om möjligt, även ställa frågan till din närståendes läkare.

Vänliga hälsningar

Nära Cancer