Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej. Min vännina har nyss fått veta att hon har tumörer i sina bihålor. Hon vet inte om de är godartade eller elakartade än. Hennes läkare sa att hon skulle behöva operara bort dem på Karolinska då de sitter nära ena ögat och då kan man behöva operera bort ögat. Vet du som svarar om det är en stor risk? är det möjligt att operera bort sådana tumörer som sitter nära ögat utan att behöva ta det också? Sedan fick hon brev om att hon måste göra återbesök efter en mammografi. I bredvet stod att hon skulle dit och undersökas i ca en timme och sedan direkt få träffa läkare för besked samt att hon skulle ta med någon anhörig. Detta låter ju ganska negativt men jag undrar om det finns en chans att det inte är cancer? Skriver man så i brevet även i fall där man inte är säker, alltså där det kanske bara är små ofarliga förändringar i bröstet? Eller betyder detta mest troligt att situationen är allvarlig? Är väldigt tacksam för svar. Förstår att det inte finns några definitiva svar på dessa frågor, vill endast få ett hum av hur det är i andra fall.

Svar

Hej.

Oavsett om det är godartat eller elakartat så är det bra att genomföra en operation om tumörerna sitter nära ögat. Vid godartade tumörer så försöker man ta bort tumören utan att ha så stora marginaler. Men vid elakartade tumörer så behöver man operera radikalt. Det innebär att man tar bort frisk vävnad runt tumören för att säkerhetsställa att man verkligen tagit bort alla elakartade cancerceller. 

Innan det görs en så stor radikaloperation så kommer man säkerställa vad det rör sig om för tumör och hur den växer. Läkaren kommer inte ta bort ögat om hen inte bedömer det nödvändigt. 

Ibland kan man behöva genomföra kompletterande undersökning på mammografin. Det betyder inte att personen har cancer. Det förekommer att man hittar förändringar som är svåra att tolka om de är godartade eller elakartade. Det kan även förekomma att mammografin inte är tillräckligt tydlig och att det behövs en kompletterande undersökning av den anledningen. 

Därför är rutinen alltid sådan att man uppmanar patienten att ta med en anhörig. 

Hör av dig om du har fler frågor.

 

Hälsningar

Näracancer