Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej ! Min pojkvän har meningiom och började med grad 1 ! Nu har dom kommit fram till att den är nästan i grad 2 då den växter snabbare ! Finns de möjlighet att den kommer bli grad 3 och därmed cancer ? Vad innebär detta ? Kommer den börja växa på andra ställen och bli elakartad ? Finner inga svar kring detta och läkare säger olika ! Tacksam för svar Mvh jennie

Svar

Hej! 

Meningeom är oftast en godartad sjukdom. I några procent av de som opereras kan man se att sjukdomen är mer aggressiv (då kallas den grad 2 eller 3). Gradsiffran avgörs av hur tumören ser ut i mikroskopet. Ibland uppfyller ett meningeom definitionen för en grad 1-tumör men har någon faktor som är lite mer aggressiv (till exempel högre proliferation/tillväxt) utan att uppfylla kriterierna för en grad 2- eller grad 3-tumör. Då brukar man oftast ha magnetkamera-uppföljning lite oftare än om det är en typsik grad 1-tumör. Det vanligaste oavsett gradering är att man försöker att operera bort tumören på ett sådant sätt att det inte finns något kvar. Ibland ger man strålbehandling efteråt (framför allt om det varit en grad 3-tumör) för att minska risken att tumören återkommer. 

De flesta blir botade från sin meningeomsjukdom men går på regelbundna kontroller för att se att sjukdomen inte återkommer. 

För att veta mer detaljerat hur det ser ut för just din pojkvän kan det vara bra att antingen be att få följa med på ett återbesök för att kunna ställa frågorna direkt till läkaren, eller att be din pojkvän skicka frågorna via 1177 till hans läkare. 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer