Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej, jag är 30 år. [skrev nyss en annan fråga men den andra var mer kuratorfråga och denna är lite mer onkologifråga, så jag skickar det som två meddelanden] Min mamma har bröstcancer och metastaser i lunga, lever och skelett. Hon är tyvärr mycket förtegen om sin cancerstatus och jag litar inte på varken hennes bedömningar eller hennes sanningsenlighet. Finns det något ni kan säga om sannolik status utifrån infon här? Det jag lyckats pussla ihop av den info jag fått, är att hon först skulle få en bromsmedicin för cancern (vid diagnosen, i mars). Sen upptäckte de rätt snart cancern i lunga och lever, och då bytte de strategi till cellgifter. Hon fick cellgifter juli-november. Sen sa hon att hennes värden "såg bra ut igen" (att hennes immunförsvar var starkare, om jag förstod rätt?) så nu kunde hon ta bromsmedicinen igen! (hon är väldigt glad över detta) Hon tog bromsmedicinen i två veckor, sen blev hon för svag och de fick ge henne blod och pausa medicineringen så hennes immunförsvar ska få hämta sig. Paus i två veckor, sen satte de in medicinen igen på lägre dos. Vad går att uttyda ur allt detta, om hennes hälsa? Jag är så trött på att gissa mig fram i blindo eller googla fram info som motsäger det min mamma säger.

Svar

Hej!
 
Hur en cancersjukdom ter sig, och hur behandlingen fungerar är otroligt individuellt och tyvärr finns det inget vi med säkerhet kan säga utifrån din mammas specifika situation. Det är svårt att säga hur länge en person med spridd cancer kan leva. En del lever med spridd cancer i många år, medan några lever några månader.
 
Det allra bästa i den här situationen är att fråga din mamma öppet, med raka frågor. Sen är det upp till din mamma att välja om och hur hon vill svara dig. 
Det kan vara så att din mamma upplever att det är väldigt svårt att prata med dig om sin sjukdom. Ett alternativ då kan vara att fråga om du får följa med vid nästa läkarbesök, då får du möjlighet att få veta mer om din mammas sjukdom och prognos, utan att hon själv behöver berätta. 
 
Vänliga hälsningar
Nära Cancer