Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

En anhörig har drabbats och avlidit i en vad jag förstår mycket ovanlig cancer: i tårkanalen och dess omgivning. Ett fåtal fall i Sverige enl. läkarutlåtande. Finns erfarenhet om sjukdomen och behandlingt tillgänglig? Kan denna typ av cancer som drabbat utrymme bakom ögat ha ett ursprung i tidigare skada i huvudet efter ett kraftigt slag vid en cykelolycka för ett anta år innan? Känner ytterligare en bekant som drabbats av cancer i huvudet och ögat drabbades, som även varit med om en cykelolycka. En äldre kvinna hade fått ett slag i huvudet efter fall, fick en cancertumör i bakhuvudet efter ett antal år. Finna någon kännedom om att en huvudskada kan trigga igång delning av cancerceller senare i livet?

Svar

Hej!

Cancer som utgår från tårkanalen är ovanligt. Om ovanliga sjukdomar har man generellt mindre erfarenhet och behandling av dessa grundar sig oftast på klinisk erfarenhet än stora randomiserade studier.

Det finns inga studier som talar för att huvudskada kan trigga cancerutveckling. Detta är med största sannolikhet endast ett sammanträffande och ingen orsak. Många människor drabbas av huvudskador av olika slag, men de allra flesta av dessa drabbas inte av cancersjukdom i detta område.

Vänliga hälsningar

Nära Cancer