Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Min man gick bort p.g.a. en tumör i hjärnstammen. Trots flera efterlevandesamtal har jag inte lyckats få tillfredsställande svar angående denna tumör. Alltid bråttom och utlovade bilder m.m. uteblev. .Först efter 10 magnetkameraundersökningar fick vi svar att det var en tumör. Känner också att min man blev dåligt behandlad, för att inte säga katastrofal, under tiden. Jag skulle bara vilja veta hur sådana tumörer uppstår och utvecklas. Jag får inte min man tillbaka men ett svar om än generellt skulle uppskattas. Säg bara inte att jag ska tala med den behandlande läkaren igen, det går inte! Bedrövad anhörig

Svar

Hej!

Som du förstår så är det svårt att svara mer än generellt på din fråga.

Tumörer i hjärnstammen är oftast av typen gliom. Man vet inte varför vissa personer drabbas av gliom i hjärnstammen (eller i andra delar av hjärnan). Man kan se en något ökad risk om man genomgått cancerbehandling med strålbehandling som barn men i de flesta fall är orsaken till att en person får en hjärnstamstumör okänd. Tyvärr kan hjärnstamstumörer, precis som andra hjärntumörer, ibland vara elakartade (dvs cancer) och svårbehandlade.

I hjärnstammen samlas många signaler från hjärnan på väg ut i resten av kroppen, vilket gör att det är lätt att också en liten biopsi leder till oväntade biverkningar. Det gör att det ibland kan vara svårt att få bra svar på vilken typ av tumör det är (helt enkelt för att det kan vara svårt att ta prov). Läget på tumörerna gör tyvärr också att en liten ökad svullnad runt tumören snabbt kan ge ökande besvär (tex ökat tryck i huvudet och huvudvärk). Ibland kan det också vara svårt att på magnetkameraundersökningar se skillnad på vad som är tumör och vad som är inflammationstillstånd. Det är sånt som vi i sjukvården naturligtvis måste vara tydliga och göra vårt bästa för att förklara både för den som är patient och de som är närstående. Ett professionellt bemötande och att få förloppet förklarat för sig är viktigt. Även när du känner att den som var behandlande läkare inte kan ge dig svar, kan den lokala patientnämnden ibland hjälpa till att reda ut frågetecknen.

Vänliga hälsningar

Nära Cancer