Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hur pratar man om cancer med en sex åring? En kompis har cancer och hans morfar har prostata

Svar

Hej!

Barn brukar ofta märka att något inte är som det brukar vara inom familjen men det kan vara svårt att veta hur man ska prata om det. Inled gärna samtalet med att fråga vad barnet redan vet om det som hänt, om hen vet något - i detta fall om att morfar och kompisen är sjuk. Lyssna in barnets frågor och utgå från dessa i samtalet. Berätta lite i taget och förvissa dig om att barnet förstått genom att fråga. Berätta att sjukdomen inte smittar och att det inte är någons fel att personen är sjuk. 

Det är naturligt att barn reagerar på olika sätt. Ge barnet möjlighet att visa vad de känner och benämn känslorna, till exempel ilska, ledsamhet och oro. Bekräfta att känslor är tillåtna. Barn går lättare in och ut ur känslorna. De kan vara ledsna en stund för att sedan återgå till leken. 

När man talar om döden med barn bör inte ord som "somna in" eller "gå bort" användas, då framför allt förskolebarns konkreta tänkande kan göra att de blir rädda när de ska sova eller om någon ska gå bort. Använd istället ord som "att dö". 

Gör barnet delaktig i det som händer. Att få hjälpa till med enkla uppgifter ger en känsla av att behövas och samhörighet. 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer