Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej!! jag är 17, snart 18 år och har en nära vän i samma ålder som fick cancer vid 14 års ålder(under tiden vi hittade varandra som vänner och blev som närmst). Cancern har innerst inne präglat henne mycket och även fast det inte märks utåt behöver hon någon att prata med. Det handlar om trauman angående cancern som hon aldrig tagit tag att processa igenom. Försöker att få henne att gå till psykolog men hon tror inte att någon kommer förstå henne, vad ska jag göra?

Svar

Hej!

Vilken fin vän du är som vill finnas där för din vän!

På grund av att alla människor har olika personligheter och erfarenheter, reagerar vi på olika sätt då vi drabbas av kris. 

Exakt hur vi reagerar och hur lång krisen blir beror på vad vi varit med om tidigare i livet och vilket stöd vi får. Det finns inget rätt eller fel sätt att hantera sin kris på.

Många kan må bra av att få hjälp att hantera situationen för att kunna gå vidare. Familjen och vännerna är då ofta det viktigaste stödet. Men ibland har man tankar som man inte vill dela med någon familjemedlem eller vän. Du kan skriva på vårt forum för att få tips från andra i liknande situation, hur du kan stötta din vän.

Fortsätt visa för din vän att du finns där och vill stötta hen, när och om hen blir redo att prata – med dig eller någon annan.

 

Vänliga hälsningar Nära Cancer