Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej min mormor fick spridd livmodercancer till mjälten gallblåsasom opererades bort och fick ta bort en bit av tunntarmen.och sedan cellgiftsbehandling.Nu mer än ett år efter har hon inte fått tillbaka någon cancer när hon varit på magnetröntgen. Finns det någon chans att hon inte får tillbaka cancern när allt har gått så bra och hon svarat bra på behandlingen? Finns det någon som överlevt den här cancern och blivit botad?

Svar

Hej.

Det är alltid svårt att svara på hur stor risk det är att en person får återfall av sin cancer, men de flesta återfall kommer inom de första två åren. 

De finns olika typer av livmodercancer och de olika typerna har olika god prognos. Vilken typ av livmodercancer som en person drabbats av avgörs av vilken celltyp som orsakar cancern. Detta är dock såpass specifikt som ni får diskutera vidare med er läkare.

Det finns människor som överlever spridd livmodercancer men det är något som tiden får utvisa och det är inget man tyvärr kan få svar på. Men vi hoppas att din mormor är en av dom som överlever. Du kan läsa mer om hur det är att vara närstående under Livet nära cancer. Förhoppningsvis kan du känna igen dig och hitta styrka i våra artiklar och i andras berättelser. 

 

Hälsningar 

Nära Cancer