Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Varför behöver man blodtransfusion flera år efter behandling av spridd livmodercancer?

Svar

Hej! Tack för din fråga. 

I benmärgen bildas våra blodceller; röda blodkroppar, vita blodkroppar och blodplättar och cytostatika påverkar bildningen av dessa blodceller. För många så blir kroppen mer eller mindre återställd efter avslutad cytostatikabehandling men för vissa kan kroppen vara påverkad under längre tid. Oftast är det personer som har genomgått behandling under många år eller personer som har fått väldigt höga doser med cytoastatika där benmärgen får störst påverkan. Det innebära att benmärgen har blivit såpass påverkad att den inte orkar producera lika många blodceller som kroppen kunde tidigare, även fast behandlingen är avslutad sen flera år tillbaka. Vi brukar kalla det benmärgströtthet. 

Oftast är det produktionen av erytrocyterna, de röda blodkropparna som kan fortsätta att vara påverkade efter avslutad behandling. Den personen kan då behöva fortsätta att kontrollera blodprover regelbundet och ev få blodtransfusion. 

Det är däremot ovanligt att plötsligt få lågt Hb flera år efter avslutad cytostatikabehandling. Om det är så att en person får ett lågt Hb flera år efter avslutad behandling så är det förmodligen inte pga den tidigare givna cytostatikan. Då kan det vara värt att titta om alla byggstenar finns i tillräcklig mängd (folsyra och järn). 

 

Hälsningar

Nära Cancer