Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej och tack för senaste svar på tidigare fråga gällande närstående och cytostatika. Problemet är nu att denne står på per oral behandling av cytostatika form, dvs äter detta dagligen. Hur är det med risker för mig som gravid och min son på 1 år att ex dela toalett? Dela på en smörgås som min son kan tänkas göra eller att sova i närståendes lakan? Då finns det ju konstant viss halt av rester i kroppsvätskor och ej bara de fem dagar efter avslutad kur tänker jag. Med vänlig hälsning, M

Svar

Hej!

Om det endast finns en toalett i bostaden så är det som tidigare nämnt viktigt att personen som är under cytostatikabehandling fäller ner toalettlocket innan spolning och att man sedan spolar två gånger. Då ska det inte vara någon risk för er att dela toalett. När det gäller att till exempel dela smörgås så är det bästa att undvika det för säkerhets skull eftersom alla kroppsvätskor räknas som cytostatikaavfall, men om din son skulle ta ett bett i motsatt ände är det ingen fara. Gällande att sova i samma säng går det bra sålänge personen som är under cytostatikabehandling inte svettas mycket nattetid. För dig som är gravid är det ingen stor risk så länge du inte kommer i kontakt med kroppsvätskor eller tar i läkemedlena. 

Om din anhöriga skulle vara okej med det och om du inte tidigare varit med kan det ibland kännas tryggt att vara med vid ett läkarsamtal och få höra den information som dina anhöriga får där. Om du kommer på någon ytterligare fråga så kan du alltid skriva till oss igen. 

Med vänliga hälsningar

Nära Cancer