Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej! Min sambo har haft skivepitel cancer först i tungan förra året, det opererades bort med god marginal, han fick strålbehandling i förebyggande syfte o allt var frid o fröjd tills i början på sommaren i år då en knöl på halsen började växa. Ett par månader senare togs den bort och även en massa körtlar med god marginal o läkarna var nöjda. Nu fick han cellgifter o strålning för säkerhetsskull. Innan strålningen var färdig började han hosta o för ungefär en månad sedan fick vi veta att det spridit sig till lungorna o mellan lungorna. När jag läser på forum o liknade skriver många om små cellig, icke småcellig, olika mutationer och mycket som vi inte förstår alls. Är skivepitelcancer något av dessa eller hur får man reda på vad han har? Vi har bara haft en läkarbesök då han fick ”domen” att cancern var obotlig. Just då hade vi ju ingen aning om vad vi skulle fråga. Är detta något ni kan svara på här? Mycket tacksam för svar❤️ Mvh Erika

Svar

Hej!

Ursäkta att du fått vänta länge på svar! Vi har haft problem med tekniken på Frågor & Svar och har därför inte kunnat se din fråga förrän nu. Men nu är tekniken fixad!

Så tråkigt att höra om er situation! Förstår att ni är chockade och har många frågor.

Den vanligaste tumörformen vid tungcancer är skivepitelcancer. Tungcancer behandlas med operation och utifrån patologens bedömning av tumörens egenskaper kan strålbehandling rekommenderas efteråt. Strålbehandlingen ges för att minska risken för återfall, men dessvärre finns det inga garantier för att tumören inte kommer tillbaka. Om tumören kommer tillbaka kan det ske på olika sätt, antingen lokalt i kvarvarande del av tungan, spridning till lymfkörtlar på halsen och/eller dottersvulster i lungorna. Som jag förstår det drabbades din man först av återfall till lymfkörtlar på halsen. Den vanligaste åtgärden i en sådan situation är, precis som i din mans fall, att man opererar halsen på nytt och ger strålbehandling med tillägg av cellgifter efteråt.

Tyvärr händer det ibland att tumörceller trots det sprider sig, vanligen till lymfkörtlar i bröstkorgen och lungorna. Ibland är röntgenbilden tydlig, det vill säga att röntgenläkaren anser att bilden stämmer med spridning och inte talar för en ny cancer, till exempel lungcancer. Vid lungcancer har man normalt sett en tumör i lungan och förstorade lymfkörtlar i bröstkorgen. Vid spridning av annan cancer finns ofta flera förändringar i lungorna, men för att veta exakt behöver man göra en biopsi från en förändring för att se vilka celler som tumören utgörs av. Ibland sitter tumörförändringarna så illa till att det inte går att genomföra någon provtagning och ibland är röntgenbilden så tydlig att man anser att det inte behövs.

Jag tror att det ni har läst om på forum och liknande handlar om lungcancer och inte om spridning av tungcancer. Lungcancer indelas i småcellig lungcancer och icke-småcellig lungcancer. I icke-småcellig lungcancer ingår bland annat adenocarcinom och skivepitelcancer. Det är analyser som patologen gör på provmaterial från tumör/dottersvulster som kan svara på om det är skivepitelcancer utgående från lungan eller skivepitelcancer utgående från tungan.

Vid spridning av tungcancer till lungan finns dessvärre ingen botande behandling, men man brukar börja med medicinsk behandling i tumörbromsande syfte om man bedöms orka med det. I annat fall remitteras man vidare till palliativ enhet på sjukhuset alternativt vårdcentral, beroende på hur mycket besvär man har av cancern och hur mycket hjälp man behöver. Oavsett hur planeringen ser ut för er skulle jag begära ett återbesök där ni får möjlighet att ställa frågor och få svar. Det kan underlätta att skriva ned dem på ett papper så att man inte glömmer att ta upp funderingar man har vid besöket. Håller tummarna för er!

Vänliga hälsningar
Nära Cancer