Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej. Jag är gravid och har en närstående med både cytostatika och hormonbehandling. Innebär det några risker att umgås nära med denne person? Tänker kontakt med kroppsvätskor osv. Med vänlig hälsning, M

Svar

Hej!

Ursäkta att du fått vänta länge på svar! Vi har haft problem med tekniken på Frågor & Svar och har därför inte kunnat se din fråga förrän nu. Men nu är tekniken fixad!

Du kan fortsätta att umgås med din närstående precis som vanligt. När din närstående har fått cytostatika utsöndrar hen (genom kroppsvätskor) cytostatika i fem dagar från sista tabletten/infusionen. Det finns lite riktlinjer i hur man ska hantera cytostatikaavfall och din närstående ska ha fått patientinformation om utsöndring. Ett tips tex är att den som fått cytostatika ska stänga toalettlocket och sedan spola två gånger. Om hen själv kan hantera urin, avföring, kräkningar, upphostningar med mera så kan hen själv spola ner utsöndringarna i toaletten och åter igen spola två gånger eller lägga avfallet i skyddspåsar. Som gravid rekommenderas du att inte ta hand om cytostaikaavfall. Nu vet vi inte vilken relation du har till den närstånende. Men om det är en sexuell relation rekommenderar vi er att inte ha sexuellt umgänge utan kondom under dessa fem dagar. Vid hormonbehandling behöver du ej tänka på något. 

Med vänliga hälsningar 

Nära Cancer