Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej! Min mamma har fått diagnosen strupcancer och kommer tyvärr att dö med det. Hon väljer själv att inte ha kontakt med sjukvården och vill heller inte prata med mig som dotter angående detta. Jag vet att hon har haft sjukdomen i minst 3 år och vi vet inte hur länge hon kvar i livet. Hon blir sämre - äter mindre, går ner lite vikt, hostar och är trött. Jag skulle vilja veta hur det går till när det blir sämre. Vart hamnar mamma om hon tillslut behöver läkarvård för smärtor? Vart vänder jag mig om mamma blir dålig och behöver hjälp? Hur fort kan det gå till slutet? Känner mig helt förvirrad.. / Alice

Svar

Hej!

Så tråkigt att höra att din mamma är sjuk! Kan tänka mig att du har många tankar och funderingar kring det när du – som jag förstår det – inte får så mycket information av din mamma. Då jag inte har några detaljer kring din mammas sjukdom blir mitt svar lite mer generellt hållet.

Om din mamma har haft tumören i tre år och tackat nej till behandling förefaller det som att den växer ganska långsamt. Eftersom tumören sitter i struphuvudet påverkar den stämband, matstrupe och luftstrupe. Ofta brukar det börja med heshet. Ju större tumören blir – desto mer besvär. Ofta blir det svårt att svälja vilket leder till att man äter mindre och går ned i vikt. Som du beskriver det låter det som att din mamma har just dessa problem. Sväljningsbesvären kan också medföra att man sväljer fel och får ned slem och vätska i lungorna och då kan man få lunginflammation. Då får man ofta tungt att andas, hosta och feber. Tumören kan även orsaka smärta. Får man inte i sig ordentligt minskar energin och orken och man blir långsamt sämre. Får man däremot en lunginflammation kan man fort bli sämre.

Normalt sett brukar det skickas en remiss till geriatriken när behandling avslutas och det inte finns något mer att göra för att krympa tumören. De bedömer då om man har ett vårdbehov som motsvarar avancerad hemsjukvård eller mer basal hjälp. Behöver man t ex få blod, dropp och smärtlindring direkt i blodet räknas det som mer avancerade behov. Klarar man sig med enklare vård brukar vårdcentralens läkare bli ansvarig och man får då ofta stöttning av sjuksköterskor från kommunen. Men det kan se olika ut i olika delar av landet.

Din mamma borde ha någon som är ansvarig för henne. Om inte på sjukhuset så är det vårdcentralen som gäller. Får hon akuta besvär, som t ex andningsbesvär, skulle jag vända mig till akutmottagningen. Utifrån din beskrivning vore det nog bra att försöka få till ett besök på vårdcentralen för en bedömning. Om din mamma inte går med på det kanske det går att få till ett besök i hemmet. Om jag var du skulle jag ringa till vårdcentralen som din mamma är ansluten till och beskriva din mammas situation. Förklara precis det som du har skrivit till oss – att din mamma är sjuk i cancer, inte mår bra och behöver hjälp – även om hon kanske inte inser det själv. Berätta att du som dotter är orolig och vill det bästa för din mamma.

Hoppas att detta var till lite hjälp i alla fall!

Vänliga hälsningar

Nära Cancer