Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej, jag måste bara fråga någon. Min pappa är 65 år. Han har haft ett tufft liv med en otrygg barndom och levt med psykisk ohälsa större delen av sitt liv. På senare år har han utvecklat demens. Han har haft diagnosen Alzheimers sjukdom, men vågade inte genomgå PET- undersökning och nu är det för sent. Man misstänker nu levi-body demens men han har fortfarande medicinering mot Alzheimers sjukdom. Pappa flyttade till ett boende för någon månad sedan. Nu har de hittat en gist i magen. Mamma fick beskedet över telefon att man inte kommer göra fler undersökningar eller behandla pga pappas demens. Jag läste att överlevnadschansen var hög vid behandling. Är det så man gör? Att man bestämmer att pappa ska dö i cancer i stället för demens. Hur är det att dö i cancer? Kommer han lida? Är cancer en bättre död än att dö i demens?

Svar

Hej!

Det är alltid svårt att svara på en fråga när man inte har full information om precis hur patienten mår och hur cancersjukdomen ser ut, tex storlek plats etc. Generellt kan man säga att man alltid behöver ta hänsyn till en persons övriga sjuklighet när man tar beslut om behandling vid cancersjukdom. Om man har en långt gången demens (jag vet inte hur det är i din pappas fall) har man svårt att förstå varför olika  undersökningar och behandlingar genomförs och det kan ibland bli väldigt traumatiskt för personen varför man väljer att avstå detta.

Gist kan ofta, men inte alltid, utvecklas mycket långsamt över tid även utan behandling. Om förändringen är liten och man är sjuk av annat kan det vara så att man aldrig hinner få några symptom av gistsjukdomen utan dör av annan sjukdom.

Det är förstås svårt för oss att veta hur det är i din pappas fall.

Även om man väljer att inte behandla gisttumören kommer man vid behov att behandla de eventuella symptom som din pappa kan få. Oavsett vad han en dag dör av är målet att han inte ska lida utan ha en bra sista tid i livet. Vid cancersjukdom finns goda möjligheter att uppnå detta.

Vänliga hälsningar

Nära Cancer