Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej… Är helt förtvivlad för min mamma har fått diagnosen trippelnegativ bröstcancer den 19/8. … vi är helt förstörda och detta kom som en blixt från klar himmel. Jag och min syster är livrädda för livet nu. Ingen i vår släkt har haft bröstcancer. Vi är livrädda för att detta är genetiskt och att vi bär genen. Vad händer om det visar sig att vi bär genen? Om jag blir sjuk? Ska jag dö ifrån mina småbarn? Hela livet kretsar kring rädsla och förtvivlan nu. Hur går man ens vidare nu när man bara tror att all behandling nu kommer vara bara för att se hur länge man kan förlänga hennes liv. Vi är helt förkrossade och irrationella.

Svar

Hej!

När någon nära fått cancer är det vanligt att man blir orolig både för den som blivit sjuk men också för sin egen del. Det är då viktigt att veta att det endast är 10% av all cancer som är ärftlig. Här kan du läsa mer om ärftlighet.

För att ta reda på om det finns misstanke om att din mammas cancer kan vara ärftlig, behöver ni kontakta din mammas läkare eller kontaktsjuksköterska, för att i så fall starta en genonkologisk utredning. Det är viktigt att komma ihåg att även om din mamma skulle bära på en gen, så är det inte säkert att du har fått den. Ett barn ärver ju 50% av sina gener från sin mamma och 50% från sin pappa. Om det skulle visa sig att du ärft en genetisk förändring så finns det åtgärder man kan ta till, vilka kraftigt minskar risken att utveckla cancer.

Vårt råd är att du och din mamma kontaktar hennes läkare så att du kan få ställa alla dina frågor.

Sköt om dig!

Vänliga hälsningar

Nära Cancer