Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej Min mamma fick manlig t melanom på handen som opererades bort 2011. 2016 fann man även malignt melanom på vaden och den togs bort. Den försvann inte helt så man gjorde en ny operation samma år. Ett år senare var mamma inne på efterkontroll och man kontrollerade hennes körtlar men man fann inget. Ngnstans har jag läst att efterkontroll ska göras i upp till tre år efter operation men jag ser såhär i efterhand att hon inte var på någon efterkontroll varken 2018 eller 2019. Vem är ansvarig att efterkontrollen utförs: hudmottagningen eller ansvarig husläkare? (Mamma dog i september av metastaser i hjärnan, lungor, njurar mfl organ som upptäcktes bara en vecka innan hon dog o primärtumören fann man inte.)

Svar

Hej!

Vad tråkigt att höra att din mamma har dött. Uppföljningen efter operation av malignt melanom ser olika ut beroende på tumörens egenskaper, tex hur djupt ner i huden melanomet växte och om någon lymfkörtel var angripen eller inte. De allra tunnaste melanomen kontrolleras inte alls eller vid endast ett tillfälle  medan de som opererats för de mest avancerade melanomen kontrolleras under flera års tid. Eftersom vi inte vet till vilken grupp melanomet som din mamma opererades för tillhörde, kan vi inte svara på om hon borde ha gått på kontroller eller inte.

Vem som ansvarar för kontrollerna efter op för malignt melanom skiljer sig åt mellan de olika regionerna. Oftast är det hudkliniken eller onkologkliniken som är ansvarig. Husläkaren brukar inte ansvara för eventuella kontroller.

Om detta är något du funderar mycket på kan det vara bra att ta kontakt med den klinik där din mamma opererades för melanomet. De kan hjälpa dig att  få svar på dina frågor.

Vänliga hälsnignar

Nära Cancer