Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej Det förekommer mycket cancersjukdomar i släkten på min mammas sida. Mormor och moster dog i spridd cancer. Två morbröder har cancer nu. Det handlar om cancer i bukspottskörteln, lever, sköldkörtel, hjärnan, tarmen och urinröret. Moster gick bort i malignt melanom som spred sig inuti på slemhinnan inte på huden… jag är rädd för min familjs och min egen skull. vem ska man ta kontakt med för att få komma på regelbundna undersökningar för att i alla fall hitta cancer i tid? Brukar inte en obduktion visa om cancern är ärftlig? Tack på förhand för svar

Svar

Hej!

Det är ovanligt att cancer är ärftligt, de allra flesta fall av cancer är inte ärftliga. De cancerformer där man har kunnat se att det finns viss ärftlighet är bröstcancer, cancer i äggstockarna, viss cancer i tjocktarmen och ibland också vid andra cancerformer. I dessa fall är det ofta så att om det finns flera fall i en släkt och att de som insjuknat har gjort det i låg ålder. På din beskrivning låter det som att det rör sig om olika sorters cancer där vi inte vet att det finns någon säker ärftlighet. Det finns inga regelbundna undersökningar man kan gå på som letar efter all sorts cancer utan om man hittar en ärftlig risk för en viss cancer kan det bli aktuellt med särskilda undersökningar som letar efter just den sortens cancer.

En obduktion visar bara vad en person avlidit av, man kan inte vid en obduktion se om det är ärftligt eller inte. Vi rekommenderar dig att kontakta din vårdcentral för en vidare diskussion om du känner dig orolig. Dem kan i sin tur remittera dig vidare om de bedömer att ytterligare utredning behövs.

 

Vänliga Hälsningar

Nära Cancer