Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Min mamma har aggressiv cancer och förväntas inte leva länge till. Frågan är om det är positivt att berätta för mina vänner, och hur jag ska göra det? Känns helt otroligt jobbigt. Svar/tips uppskattas!

Svar

Hej!

Vi förstår att du inte mår bra när ni fått sådana tunga besked om din mammas sjukdom. När någon i familjen fått cancer drabbas hela familjen av kris. Kris betyder att ens tidigare kunskaper och erfarenheter inte räcker till för att hantera och förstå den situation man hamnat i. Läs mer här om kris.

 

Som vän vill man ofta vara med och ge det stöd man kan när en vän inte mår bra. Dina vänner märker säkert på dig att något är annorlunda, och kanske väntar på att du ska anförtro dig till dem så att de kan ge det stöd som du behöver. Vi rekommenderar dig att berätta för dina vänner om din mammas sjukdom och hur det påverkar dig. Ett sätt kan vara att träffas hemma hos en vän med en eller flera vänner och där berätta för dem gemensamt. Ett annat sätt är att träffa dina vänner enskilt för att berätta. Ytterligare ett sätt kan vara att skicka ett sms om det känns bättre för dig att uttrycka dig i skrift. Det finns inget rätt eller fel sätt att göra det på. Gör det som känns bäst för dig. Förhoppningsvis kommer alla dina kompisar vilja stötta dig genom det svåra du går igenom. En del kan dock ha svårt för att bemöta andras svårigheter, kanske för att de har nog med sina egna bekymmer. Ett tips är att vara med de vänner som du känner att du får vara som du är med, och som ger dig energi. Att vännerna vet om vad du går igenom innebär inte att ni måste sitta och gråta tillsammans hela tiden. Man kan också behöva göra roliga saker ihop och få vila lite från det jobbiga. Men även då är det bra att veta att vännerna vet hur du mår och vad du just nu går igenom.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2016-11-06