Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Min mamma fick en akut gallblåseinflammation och hamnade på sjukhus, jättesjuk.När dom röntgat henne såg dom att hon hade en sten i nån gång i bukspottkörteln och att den också var inflammerad.Det var då de såg cyctan. Och min mammasa då, att hon känt av den sen början av året, ngt som rörde sig, när hon ändrade sida i soffan och sånt. Det var redan i februari, och nu var det oktober, när de såg den vätskefyllda cyctan i bukspottskörteln , och för att läkaren skulle kunna avgöra vilken sorts operation hon skulle gå igenom, så gjordes en biopsi efter två år. Efter den, så ville inte läkaren göra ngn operation, VARFÖR?? Visserligen så sa han att det nästan inte fanns ngn vätska kvar, utan att cyctan var helt fast nu, förutom på en halv cm x två cm. Mamma frågade då om den nu började bli elakartad, men han svarade henne inte, och hon frågade honom fyra gånger, och han bytte bara ämne. Och avslutade med att säga att han remiterat henne vidare. Nu är hon och JAG rädd..Kommer mamma att dö av detta?? Hon orkar ingenting, och vill helst inte äta och hennes mage är svullen..Hon ser ut som en som ska föda när som helst. Jag är RÄDD och vill inget säga till mamma, men det känns som hon inte kommer att klara sig...Vad ska jag DÅ GÖRA, min pappa dog i lungcancer för tre år sen.. Snälla svara mig!!

Svar

Hej!

 

Vi förstår att du är orolig för din mamma. Eftersom du förlorat din pappa i cancer går tankarna automatiskt till att det skulle kunna hända igen. Men det du beskriver behöver inte alls betyda att din mamma har cancer.

 

Cystor i bukspottskörteln är mycket vanligt. De kommer ofta efter en inflammation, precis som i din mammas fall. Dessa cystor är nästan alltid godartade, det vill säga att de inte är cancer.

 

Vi vet inte riktigt tidsförloppet, förstår att det gått lång tid från den första gången cystan syntes tills provtagning. Det kan bero på att läkarna följt något protokoll som man ofta har för att utreda dessa cystor. Det vill säga att en cysta som ser ofarlig ut men som t ex har en viss storlek ska kontrolleras om för att se vad som händer med den. Och om den finns kvar efter en viss tid så ska det tas cellprov = punktion.

 

Det är väldigt tråkigt att du och din mamma inte fått den information som ni efterfrågar, kanske behöver ni inte vara så oroliga. Dröjer det länge innan din mamma får komma dit hon blev remitterad? Om hon mår dåligt så kan hon ju också vända sig till sin vårdcentral för att se om hennes svullna buk hänger ihop med cystan i bukspottskörteln eller om det har helt andra orsaker.

 

I varje landsting finns patientombudsmän eller patientnämnder. De kan hjälpa till med kommunikation, till exempel att ordna ett möte där ni kan få svar på fler frågor om det som har varit.

 

Med vänliga hälsningar,

Nära Cancer

2016-03-21