Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Min barndomskompis (granne) dog i cancer hösten 2013. Hon blev sjuk maj 2012. Hon blev 21år gammal. Hon var en väldigt nära vän. Hur länge befinner man sig i sorgeprocessen, hur vet man att man har fastnat? Min farfar avled även samma år (2013) fast på våren. Min mamma fick en godartad tumörknöl i sin tumme år 2014. Jag blev ganska ledsen av det även fast det var i hennes tumme och inte alls allvarligt. Bara höra ordet "tumör" igen kändes oerhört jobbigt och kändes som jag skulle gå i bitar. Jag hade en period med mycket panikångest och oro. Jag fixade inte att jobba eller vara ensam. Jag tog hjälp på ungdomshälsan. Började må bättre, jobbade med min ångest och återgick till jobbet efter ett tag. Andra året har jag varit mer trött och slut. Min energi har ibland känts bortblåst och lusten till att göra saker har inte funnits där. Gråtattackerna kom då och då. Nu kommer gråtattackerna inte lika ofta. Men känner fortfarande stor oro att nåt annat ska hända någon som står mig nära som ska bryta ner mig igen. Gruvar mig varje dag för framtiden, vilket gör det svårt att leva i nuet. Vet inte vad jag ska göra åt denna oro. Jag blir 23 år till hösten. Känner mig stressad över livet och att jag inte vet vad som kommer härnäst. Jag är så dålig att ta mig för och prata om mina känslor med andra. Detta gör att jag känner ångest, nedstämdhet och oro.

Svar

Hej!

 

Vad bra att du hör av dig till oss!

 

Sorg är en känslomässig förlust av något slag och är en process som tar olika lång tid för olika människor. Hur sorgen yttrar sig är också olika. Därför kan man aldrig säga att någon sörjer rätt eller fel. Vi förstår att det är en stor sorg att förlora sin nära vän som du haft sedan barndomen. Det är helt ok att sörja trots att ni inte hade blodsband. Ibland kan man ju vara närmre sina vänner än sina släktingar, vilket gör att det blir en större konsekvens i ens liv om en kompis som man träffar ofta dör, än om en släkting man har mer sporadisk kontakt med dör. Man brukar prata om att sorgen är randig, dvs att man går in och ut i sorgen. Ibland känns det jättetungt och andra stunder eller dagar känns det lättare att bära sorgen och saknaden. Tänk dig en streckkod med svarta och vita streck. Det kan vara en symbol för sorgeprocessen. Tänk dig att i början av streckkoden är det tjocka svarta streck och tunnare vita som kommer in lite då och då. Sorgen och saknaden är då väldigt stark, kanske överväldigande. Trots det finns det ljusglimtar i tillvaron.Sen kommer det några tjockare vita streck med lite tunnare svarta streck. Livet känns lättare och sorgen är mindre kraftig. Någonstans i mitten kommer några tjockare svarta streck igen, då sorgen fått ny fart av någon anledning. Tittar man längst bort på streckkoden ser man att det  mest är tjocka vita streck, men att de finns tunna svarta streck kvar. Den här bilden visar att sorgen och saknaden alltid kommer finnas kvar efter en person som betytt mycket för oss, men att det blir lättare att bära med tiden. 

 

Redan som små babys har vi människor en försvarsmur som säger "Det händer andra men inte mig". Detta försvar måste vi ha för att överleva och våga göra saker i livet. När vi själva eller någon i vår närhet blir sjuka eller någon i vår närhet dör, förstörs den försvarsmuren till en del. Det kunde hända oss! Vi tänker att det kan vara det här som gör att du känner en oro och osäkerhet inför framtiden. Du har på ett drastiskt sätt fått reda på att livet är ändligt genom att din nära vän som var i samma ålder som du dog. 

Du säger att du är dålig på att ta dig för att prata med andra om dina känslor. Det vi ser här är att du både kan och att du är bra på att sätta ord på det du känner och har gått igenom. Det är en enorm resurs! Då du tyckte att du fick bra hjälp på ungdomshälsan råder vi dig att gå dit igen och få samtalsstöd. Ett annat tips för att sätta ord på dina känslor är att skriva, antingen dagbok hemma för dig själv, skriva på vårt forum där du kan få stöd av och stötta andra i liknande situation eller så kan du blogga hos oss.

 

Sköt om dig!

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

2016-05-24