Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Jag har en äldre syster som är sjuk i cancer.Denna situation har tagit mig väldigt hårt.Hon har varit sjuk i flera år, men det är först de senaste månaderna som man faktiskt kunnat förstå att hon är sjuk. Nu säger läkarna att det inte är mer att göra och det är skitjobbigt.Till själva frågan då.Jag är mamma till två små barn på 3,5 år och en på snart 2 år..Bara denna grej med småbarn är ju jobbig nog, men hur ska jag hitta tålamod och energi till mina barn.Det enda jag gör är att skälla på dem. De kan ju inte helt förstå varför mamma är så sur, arg och ledsen jämt.Jag vet inte hur jag ska göra med alla mina känslor. Jag vet verkligen inte hur jag ska hantera min ilska, rädsla och oro.Har ni några tips till en förvirrad lillasyster och mamma ??

Svar

Hej!

 

Vi förstår att du har en jobbig situation! Du skriver att din syster varit sjuk i många år. Ofta beskriver de som är nära någon som lever med obotlig cancer att man vänjer sig vid att den nära är sjuk och att det till slut blir vardag och inte så "farligt". Man vänjer sig vid att livet ser ut så. Så när man får beskedet att det inte finns mer att göra för att bromsa sjukdomen kan det komma som en chock, fastän man egentligen hela tiden vetat att sjukdomen inte är botbar.

 

Du berättar att du är arg, sur och ledsen mest hela tiden, vilket inte är konstigt. Du behöver få reagera på den situation som du nu är i. Det låter som att du hamnat i kris och sorg över att din syster inte kommer överleva sjukdomen, vilket är en fullt naturlig reaktion. Något som är väldigt viktigt i ett sådant läge är att vara ärlig mot sina känslor. Det vill säga gråt när du är ledsen, du får vara arg och glad när de känslorna kommer osv. Här kan du läsa om kris och sorg

 

Du skriver att du har två små barn. Att vara förälder kan vara fantastiskt men också krävande. När man är i kris eller sorg kan det vara extra svårt att vara den förälder man vill vara, då man egentligen inte har så mycket energi kvar eftersom krisen tar enormt mycket energi. Dina barn är för små för att kunna förstå vidden av din systers sjukdom. I den här åldern förstår de heller inte riktigt vad döden egentligen är. Men de förstår känslor. Det är inte farligt för barnen att se dig gråta och vara ledsen. Barn har enorma känselspröt och känner av dina sinnesstämningar. Om du sätter ord på känslorna blir det lättare för barnen att hantera dem. Så berätta för dem när du känner dig ledsen och arg. Du kan säga "Idag är känner jag mig jättearg på mosters sjukdom". När du sätter ord på det kan det bli mer begripligt för barnen varför du är arg/ledsen.

 

Har du någon att prata med om din systers sjukdom och hur det påverkar dig? Ibland kan det vara bra att få prata med någon utomstående, ex en kurator på din vårdcentral eller på din systers vårdenhet.

 

Sköt om dig!

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

2015-12-17