Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Jag är 27år och min lillasyster som är 20år blev för bara en vecka sedan diagnotiserad med kronisk leukemi. Jag har haft mardrömmar och svårt att sova sen vi fick beskedet. Det har gjort att jag även har svårt att fokusera när jag är på jobbet. Är det vanligt att kroppen reagerar såhär?

Svar

Hej!

 

Du berättar att du, sedan ni fick beskedet om din systers cancer, har svårt att sova och att du har svårt att koncentrera dig på jobbet. Vi förstår att det är jobbigt att din syster blivit sjuk och jobbigt att du fått dessa reaktioner. Att reagera som du gör är vanligt när man hamnat i kris. Kris kan förklaras med att en persons tidigare kunskaper och erfarenheter inte räcker till för att hantera och förstå den situation man hamnat i. När någon får ett cancerbesked är det vanligt att både den personen och de som står nära drabbas av en kris. 

 

En kris tar väldigt mycket energi, vilket gör det mycket vanligt att man får svårt att hålla många saker i huvudet. Tankar på det som hänt tränger fram hela tiden och det kan vara svårt att koncentrera sig under en period. När någon nära har fått cancer befinner man sig i en ny situation som man dessutom inte vill vara i. Man har också insett att saker som man inte vill ska hända, kan drabba sig själv och sina närstående och inte bara drabba andra. Det är därför vanligt att man får en förhöjd vaksamhet och tex blir mer lättskrämd av plötsliga ljud eller rörelser. Denna förhöjda vaksamhet gör att sömnen inte blir så djup, vilket kan orsaka sömnsvårigheter.

 

När krisen gått över kommer du kunna sova bättre och ha lättare för att koncentrera dig igen.

 

Här kan du läsa mer om kris

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2016-06-09.