Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej! Min pappa gick bort i cancer i hjärnan för 2 månader sedan. Pappa hade bara varit sjuk i 8 månader. Nu är jag så ledsen och det blir värre för varje dag. Min mamma mår så dåligt och säger att hon inte vill leva mer och att livet är meningslöst utan pappa, och jag håller med henne. Men alla säger att det blir bättre med tiden? Hur lång tid tar det tills det blir bättre?

Svar

Hej!

 

Vi förstår att du är ledsen över att din pappa har dött! Saknaden och sorgen efter en person som stått en nära och som alltid funnits där känns ofta väldigt tung att bära och det är det som både du och din mamma känner av nu. Varför det gör så ont är just för att han betydde så mycket för er. Sorg är en känslomässig förlust av något slag och är en process som tar olika lång tid för olika människor. Därför är det svårt att svara på hur lång tid det tar tills det blir bättre. Men du ska få en bild av hur sorg går till:

 

Man brukar prata om att sorgen är randig, dvs att man går in och ut i sorgen. Ibland känns det jättetungt och andra stunder eller dagar känns det lättare att bära sorgen och saknaden. Tänk dig en streckkod med svarta och vita streck. Det kan vara en symbol för sorgeprocessen. Tänk dig att i början av streckkoden är det tjocka svarta streck och tunnare vita som kommer in lite då och då. Sorgen och saknaden är då väldigt stark, kanske överväldigande. Trots det finns det ljusglimtar i tillvaron. Sen kommer det några tjockare vita streck med lite tunnare svarta streck. Livet känns lättare och sorgen är mindre kraftig. Någonstans i mitten kommer några tjockare svarta streck igen, då sorgen fått ny fart av någon anledning. Tittar man längst bort på streckkoden ser man att det mest är tjocka vita streck, men att de finns tunna svarta streck kvar. Den här bilden visar att sorgen och saknaden alltid kommer finnas kvar efter en person som betytt mycket för oss, men att det blir lättare att bära med tiden. Här kan du läsa mer om sorg.

 

Ibland kan det vara svårt att bära sorgen själv. Det är viktigt att ni fortsätter prata om din pappa hemma och tillsammans bära minnet av honom. Ibland kan man behöva få prata med någon ensikilt t ex en kurator på skolan eller en sjukhuskurator. Det kan också vara skönt att möta andra unga i liknande situation genom stödgrupp för unga i sorg. Sådana grupper finns i vissa städer runt om i Sverige. Vi har också tänkt starta en stödgrupp för unga i sorg via Nära Cancer.  Du är varmt välkommen att anmäla dig till den!

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

2016-05-30